Yeni Teknoloji: Hayvanlar Üzerinde Test Edilmeyen İlaçlar
Yeni ilaçlar ilk olarak ilaç araştırmalarında hayvanlar üzerinde test edilir ve insanlar üzerinde beklenen herhangi bir etki tamamen hayvan denemelerine dayanır. Ancak sonuçları insanlara taşımak her zaman mümkün olmayabilir ve doku mühendisliği bu noktada bir seçenek sunar.
Doku mühendisliği, keşfedilebilen sağlıklı veya hasarlı hücreyi yeniden yapılandırma ve simüle etme sürecidir. Bilim adamları bu tekniği çeşitli yaklaşımlar kullanarak yeniden oluşturabilir ve çoğaltabilirler. Organlar yeniden oluşturulabilir ve uygun moleküllerin gelişimi için "çip üzerinde doku" olarak kullanılabilir. Bir çip üzerinde organ tekniği, tek bir çip sistemi üzerinde birçok organ arasında modelleme sağlar. Bir çip, yapay bir damar sistemi oluşturmak için kullanılan şeffaf bir plastik film gibidir. Araştırmacılar, bu damar sisteminin çip üzerindeki organları transfer etmek veya üç boyutlu yapılar oluşturmak için genetik ve doku mühendisliği teknikleri uygulayabilirler. Karaciğer, kalp veya beyin vb. simüle edilerek salgı bezi sistemine bağlanabilir. Kullanıcılara toksikoloji veya farmakolojik etkileri analiz etmek için kullanılabilecek çok organlı bir çip sunar. Araştırmacılar, elde etmeyi istediğiniz sonuçlara göre çeşitli organları entegre edebilir. Karaciğer, çalıştırma toksisitesini test etmek için kullanılır ve ilaç testinde çok önemli bir işlev görür. Günümüzde insan vücudunda iyi kabul edilip edilmediğini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olup olmadığını görmek için yeni bir kanser önleyici ilacı test etmek için yeniden oluşturulmuş bir karaciğer kullanılıyor.
Bir ilaç testi için doğrudan insan denemeleri edinmenin zor olacağı aşikar. Bu insan test grubunun ciddi hasar görebilmesi ihtimali birçok klinik çalışmasını başarısız kılmıştır. Sonuç olarak, klinik öncesi çalışmalara katılmaya istekli insanlar bulmak zor. Çipler üzerinde doku, araştırmacıların aktif bir maddenin veya insan hücresini kullanan tedavinin performansını bir ön aşamada test etmesine olanak tanır. Sonuç olarak, bu yaklaşım potansiyel olarak hayvan testlerini ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Araştırmacılar insan doku örneğine yeterince erken geçebilirlerse, hayvan testlerini büyük ölçüde azaltabilirler. Ancak bu durumda şirketler veya araştırmacılar klinik öncesi süreci kısaltabilir ve hayvan testlerini en aza indirebilir. Bu başarıyla ulaşılabilir, ancak araştırmacılar eksiksiz bir organizma oluşturmak için tüm insan vücudunu mikroakışkan çipler üzerinde yeniden üretemeyeceklerdir. Mikroakışkan çipler, özellikle organ-on-chip modelleri, insana özgü bağışıklık sistemi nöronlarından ve kan kılcal damarlarından yoksundur. Araştırmacıların insan vücudunun karmaşık yapısını yeniden yaratabilmeleri uzun zaman alacaktır. Araştırmada insan dokusunun kullanımı, özelleştirilmiş tıp bağlamında özellikle ilgi çekicidir. Bir hastanın kemoterapötik tedaviye olumlu yanıt verdiği ve yüksek bir hayatta kalma oranına sahip olduğu bir tümör modeli düşünün. Ne yazık ki, tedaviye rağmen, diğer hasta farklı bir genetik geçmişe yenik düşer ve genç yaşta ölür. Bilim adamları, her hastanın organlarını veya bölümlerini kopyalamak için başvuranların hücrelerini kullanabilir. Bunu takiben, bilim adamları, her hasta için hangisinin en iyi olduğunu belirlemek için birden fazla kemoterapötik ilacı test edebilir. Bu bize ilacın hastayı nasıl etkileyeceği konusunda bir ön değerlendirme sağlar ve bu da kişiselleştirilmiş tedaviye doğru ilk adımdır. İnsan hücresi rejenerasyonu, halihazırda dünya çapındaki birçok şirketin odak noktasıdır ve olmaya da devam etmektedir.
Farmasötik araştırmalarda ikame olarak kullanılan organ çipleri, yeterlilik ve doğrulama araştırmalarının henüz erken aşamalarındadır. Ayrıca, bir çip üzerindeki beyin böbreğinin veya karaciğerin tam olarak böbreğin bir insan vücudunda çalıştığı gibi davrandığını kesin olarak iddia etmek için karmaşık organlara sahip olmamız birkaç yıl alacaktır. Bu alan, gelecekte tam organların yerine koyma sistemleri olarak yeniden yaratılması söz konusu olduğunda çok şey vaat ediyor.
Kısaca, bu organ çip modeli, insan organlarını ve ilgili sistemleri simüle eden bir 3D mikroakışkan hücre kültürü çipini ifade eder. Bu çip üzerinde laboratuvar modellerine örnek olarak bir kalp modeli çipi ve bir karaciğer modeli çiplerini söyleyebiliriz. Bu arada, bu çip türlerini geliştirmek için birçok neden var. Bu makale ile ilaç testi aşamalarında hayvan deneylerinin azaltılmasının önemi vurgulanmış ve bu teknolojinin yakın gelecekte daha fazla kullanılacağı ifade edilmiştir.
---